Žemė – gyvas organizmas

Laikas jau kitaip suprasti gyvojo organizmo sąvoką, kuri suformuluota remiantis vien tik Žmogaus psichologija. Kol kas Mes gyvąja Gamta, o juo labiau protinga, laikėme tik tas organizuotos materijos skvarmas (formas), kurios savo savybėmis panašios į Žmonių ir gyvūnijos Pasaulius.
Gamtos objektų, kurie žymiai skiriasi savo dydžiu, energijos vartojimu, gyvenimo trukme, apykaitos procesų greičiu, „gyvai ir protingai“ materijai nebuvome linkę priskirti. Toks „homocentrizmas“ atvedė mokslą į Gamtos dėsnių pažinimo aklavietę.
Ši problema ypatingai aktuali Žmonijos ir planetos tarpusavio ryšyje. Žmonija, kuri labiau linkusi rūpintis ne Gyvenimu, o buitimi, gyvenanti „čia ir dabar“, beatodairiškai ir planingai naikina natūraliąją Gamtą, planetos natūralios „anatomijos“ elementus keisdama jai nepriimtinais ir žalingais pakaitalais.

Laikas suprasti, kad Pasaulis integralus, ir Žemė ne tik jaučia Žmogaus egzistavimą savo paviršiuje bei savo jutimo organais „stebi“ jo elgesį, bet ir realiai valdo situaciją ne tik Žemės paviršiuje, kuriame Mes gyvename, bet ir veikia mūsų Sąmonės procesus. Apie tokį valdymą kalba geopsichologijos mokslas, kurio požiūriu valdymo subjektas yra pati Žemė, o Žmogus yra jos organizmo dalis.
Mums tai gali atrodyti paradoksalu, bet anksčiau ar vėliau suprasime, kad ne tik Žemė, bet ir visa Visata gyvai reaguoja į Žmonijos veiklą, o susidarius tam tikroms pavojingoms riboms, pavyzdžiui, Žmonių skaičiui planetoje viršijus normą, Žmogaus gamybinės veiklos produktais užteršus atmosferą, hidrosferą arba beatodairiškai naikinant negyvąją, augalinę Gamtą bei gyvūnų populiacijas, Gamta atitinkamai reaguoja ir įjungia pavojų jai keliančių esybių naikinimo programas: tai gali būti į Žmonių pasąmonę atkeliaujantys susinaikinimo programos signalai, kurie lemia konfliktus, karus, arba greitai tarp Žmonių plintančių virusų programos ir panašiai.
Žemė, kaip ir visi kiti realybės elementai, priklauso bendrai Visatos Gyvybės ir Visatos valdymo, proto programai. Mūsų planeta nuolatos keičiasi informacija su Mūsų Saule, Mėnuliu, galaktikos centru ir t. t. Ši informacija teka kanalais iš Žemės centro į paviršių, taip pat tiesiogiai yra susijusi su Mūsų pasąmone.
Atominiai sprogdinimai, gilūs gręžiniai, Žemės žievėje laidojama chemija, radioaktyvios bei toksiškos medžiagos sukelia gyvosios planetos nerimą ir ji ima atitinkamai reaguoti į tokią nebrandaus Žmogaus veiklą: vyksta Žemės drebėjimai, uraganai, potvyniai, kiti Gamtos kataklizmai – tai pirmieji Mūsų planetos įspėjamieji veiksmai.
Žemė, kaip ir visa Gamta, orientuota į pusiausvyrą, į visų Gamtos elementų pozityvią, papildančią ir vystančią tarpusavio sąveiką. Gamta integrali, ir nėra joje jokios dalelės, nuo mikrokosmoso iki makrokosmoso, kuri galėtų funkcionuoti individualiai arba tęsti savo funkcionavimą kenkdama kitiems elementams, kitoms Gamtos struktūroms.
Išminčiai jau prieš tūkstančius metų apie Gamtą rašė kaip apie vieningą, integralų, protingą organizmą, sudarytą iš negyvojo, augalinio, gyvūno ir Žmogaus lygmenų, kurie visi yra jos Kūriniai ir visi būtinai reikalingi. Problema, kurią Mes turime suprasti, yra tik ta, kad negyvasis, augalinis ir gyvūnų Pasauliai laikosi Gamtos pusiausvyros ir tarpusavio sąveikos dėsnių instinktyviai, vykdo juos automatiškai, ir tik Žmogus absoliučiai visais savo veiksmais veikia priešingai, trikdydamas reikalingą pusiausvyrą.
Ar Gamta suklydo kurdama aukščiausią savo lygmenį – Žmogų? Tikrai ne, juk Gamtoje, jos programoje nėra klaidų ir jų būti negali. Žmogui yra pačiam palikta atsigręžti į Gamtą, į Gamtoje veikiančius dėsnius visai ne tam, kad jis pasigamintų naują dulkių siurblį ar atominę bombą, o kad išstudijavęs ją, jos integralumo, Vienybės, Darnos, sąveikos dėsnius, imtų jų laikytis ir tokiu būdu pakiltų į Gamtos jam numatytą aukščiausios pusiausvyros, tobulo pažinimo lygmenį. Tuo Žmogus ir skiriasi nuo gyvūno, kad viską turi padaryti pats.
Vincas Andriušis
Parengta pagal: http://andriusis.wordpress.com/2014/06/29/zeme-gyvas-organizmas/

Komentarų nėra: