Taisyklingo kvėpavimo nauda

“Kvėpavimas yra jungtis tarp kūno ir proto. Jei protas yra aitvaras, kvėpavimas yra siūlas. Ilgesnis siūlas, aukščiau aitvaras gali pakilti.” - Šri Šri Ravi Šankaras. Kaip visi kiti nesąminingi veiksmai, kuriuos atlieka kūnas, kvėpavimas yra tai, ką daugelis Mūsų priima kaip savaime suprantama. Kai jis vyksta savaime bet kuriuo atveju, kam reikia dėl jo jaudintis?
Sveiko ir laimingo Gyvenimo raktas slypi teisingame kvėpavime. Mūsų kvėpavimas nustato ir proto būseną, ir taip pat kūno būseną. Kiekvienai emocijai ar minčių modeliui yra tam tikras kvėpavimo ritmas. Dauguma kvėpuoja menkai krūtine, toks paviršutinis kvėpavimas siunčia smegenims signalą, kad viskas nėra gerai, Mes esame įsitempę. Antraip, kvėpavimas iš pilvo paspartina įkvėpimą ir iškvėpimą, užtikrina gausų deguonies tiekimą į smegenis ir duoda ženklą, kad viskas yra gerai. Kai Mes kreipiame dėmesį į kvėpavimą, jis gali išgydyti mus nuo praeities randų ir ateities rūpesčių.

Prana: Gyvenimo kvėpavimas
Senovės Indijos jogos sistema nustatė kvėpavimo Galią ir stengėsi maksimaliai išnaudoti jo veiksmingumą sukurdama ypatingas kvėpavimo technikas. Senovės jogai atrado praną, visuotinę gyvybinę jėga ar energiją, kuri skiria gyvą nuo mirusio. Mes gauname pranos iš maisto, poilsio, kvėpavimo ir būdami ramaus, laimingo proto. Tačiau pats svarbiausias pranos šaltinis yra kvėpavimas. Kai mūsų kvėpavimas sustoja, Mes mirštame.
Atrasta, kad pranos kiekis ir kokybė ir tai, kaip ji teka per nadžius [subtilius energijos kanalus], nulemia proto būsenąDėl dėmesio trūkumo, energijos kanalai vidutiniame Žmoguje gali būti dalinai užblokuoti, sustabdydami pranos tekėjimą ir padarydami jį trūkščiojantį. Dėl to padidėja nerimas, baimė, netikrumas, konfliktai, įtampa ir neigiamos savybės. Kai pranos lygis yra aukštas ir jos tekėjimas tolydus, sklandus ir pastovus, tada protas yra ramus, teigiamas ir entuziastingas. 
Kvėpavimas yra Gyvybė. Gyvename tol, kol kvėpuojame. Be maisto galime išgyventi savaites ar net mėnesius, be Vandens – keletą dienų, o nekvėpuodami neišbūname nė kelių minučių. Ar pagalvojote, jog prasta mūsų fizinė ir dvasinė savijauta, įvairūs negalavimai yra netaisyklingo kvėpavimo priežastis?
Kvėpavimo reikšmė sveikatai
Norėdamas būti sveikas, Žmogus per dieną turi atlikti apie 60 gilių įkvėpimų. Paviršutinis kvėpavimas neretai gali būti daugelio fizinių ir psichinių susirgimų priežastis, pradedant paprastu peršalimu, baigiant nervų sutrikimais. Tačiau per gilus ir triukšmingas kvėpavimas taip pat nėra sveikas – jis sukelia per didelę plaučių ventiliaciją ir gali turėti įtakos bronchinės astmos, stenokardijos, hipertoninių ligų vystymuisi.
Netaisyklingo kvėpavimo pasekmės
Kūprinimasis, blyški veido spalva, silpnas regėjimas, bloga atmintis, dėmesio koncentracija – visa tai gali atsirasti dėl netaisyklingo kvėpavimo. Gerai smegenų veiklai užtikrinti reikia trigubai daugiau deguonies nei likusiam organizmui. Kai smegenims trūksta deguonies, jos ima jį iš kitų organų, todėl Žmonės, dirbantys protinį Darbą dažnai būna silpnos Sveikatos ir prasto kūno sudėjimo. Daugybė Žmonių kenčia dėl deguonies trūkumo ir patys apie tai nežino. Gilus, ritmingas kvėpavimas greitai sugrąžina energiją pavargusiam organizmui, atstato širdies ritmą. Taisyklingas kvėpavimas Žmogui yra toks pat svarbus kaip ir kokybiškas, sveikas maistas. Gilus kvėpavimas ne tik maitina organizmą, bet ir valo jį. Kvėpuojant paviršutiniškai organizmas negauna pakankamai deguonies, todėl praranda atsparumą, lengviau pasiduoda ligoms. Tereikia nedidelio temperatūros pasikeitimo ar skersvėjo ir Žmogus jau serga peršalimo ligomis. Bet kokia infekcija lengvai jį pažeidžia, kamuoja artritas ir blogas virškinimas. Žmogus lengviau pasiduoda senėjimo procesams, daugelis šešiasdešimtmečių jau būna praradę Sveikatą, gyvybingumą ir Gyvenimo džiaugsmą.
Verta išmokti taisyklingai kvėpuoti
Gilus ritminis kvėpavimas maitina organizmą, padeda įgyti imunitetą įvairioms ligoms. Jis nuramina protą, pašalina nervinę įtampą, sulygina emocijas. Daugelis Žmonių žino, jog supykus, susierzinus, kilus stiprioms neigiamoms emocijoms, pirmiausiai reikėtų keletą kartų lėtai giliai pakvėpuoti ir tik tuomet imtis veiksmų. Toks kvėpavimas nuskaidrina protą, sureguliuoja širdies ritmą, atslūgsta įniršis ir Žmogus gali pradėti blaiviai mąstyti. Tačiau šis patarimas retai prisimenamas, blogos emocijos nustelbia šaltą protą, tokiu būdu dažnai pridaroma klaidų – priimami neteisingi sprendimai ar prikalbama blogų Žodžių. Taisyklingai kvėpuoti verta mokytis dėl dvasinės pusiausvyros stabilumo, geros atminties, šviesios galvos. Toks kvėpavimas taip pat palaiko Sveikatą, maitina nusilpusius audinius, liaukas ir kitus organus, padeda pašalinti atliekas ir riebalų sankaupas.
Parengta pagal http://www.artofliving.org/lt-lt/sek-savo-kv%C4%97pavim%C4%85-ir-skrisk-auk%C5%A1tai

Komentarų nėra: