Pigi ekologiško namo iš šiaudų ir molio statyba

Mums įkyriai formuojama nuomonė, kad statant būstą būtinas kelių šimtų tūkstančių litų kreditas iš banko ir samdyti statybininkai, arba naujos statybos buto pirkimas, arba pirkimas kažko panašaus. Yra sukurta nekilnojamojo turto rinka, pilna visokių nekilnojamojo turto agentūrų, vertintojų bankų, draudėjų. Žmogus, norėdamas patenkinti savo poreikį turėti būstą, dažnai nemato kito sprendimo, kaip tik imti milžinišką kreditą iš banko, ilgus metus mokėti bankui palūkanas, šią naštą neretai užkraunant net savo Vaikams.
Tačiau yra ir kitokių sprendimų – galima pigų ir šiltą būstą pasistatyti patiems, iš vietinių medžiagų.
Statyba iš šiaudų ir molio – jeigu trumpai, tai iš esmės karkasinė statyba -jų yra kelios kryptys.

Šiaudiniai namai iš presuotų šiaudų. Nedidelius statinius galima statyti tiesiog iš presuotų šiaudinių blokų, juos sutvirtinant tiesiog bambuko, ar kitokiais mediniais strypais, padarant angas langams ir durims lentų pagalba. Tiesiog ant šiaudinių sienų uždedant stogo konstrukciją, kuri savo svoriu ir spaudžia sienas, mat šiaudai turi būti suslėgti. Statant didesnius, sudėtingesnės formos iš šiaudinių blokų pastatus, reikalingas laikantis (nešantis) karkasas. Išliejami pamatai, sumontuojamas karkasas, uždengiamas stogas. Taip gauname savotišką statybų aikštelę, kur sandėliuojami presuoti šiaudų blokai ir užpildomas karkasas. Stogas montuojamas anksčiau, nei sienos tam, kad lyjant lietui nesušlaptų šiaudai. Po to iš lauko kalamas vielos tinklelis nuo graužikų ir statinys tinkuojamas, ir iš lauko, ir iš vidaus prieš tai išvedžiojus el.instaliaciją. Labai svarbu kad tinkas iš lauko pusės būtų laidesnis orui, nei iš vidaus, kad nesupūtų sienos. Tinkuojama molio ir smėlio mišiniu, iš lauko pusės pridedant organinių rišančių plaušų – tai smulkinti šiaudai, pjuvenos spaliai ar pan. Iš vidaus panašiai, galima ir kalkiniu skiediniu.
Grindys šiltinamos šiaudais, įrengiant garo izoliaciją, daroma asla, čia daug variantų.
Statyba iš molio ir šiaudų mišinio (rus . легкий саман) dar vadinama plaušamoliu. Gamtoje panašų būdą naudoja kregždės.
Mišinio sudėtis 5% molio ir 95 % šiaudų – geriausiai tinka ruginiai. Išliejus pamatus, dedamas hidroizoliacinis sluoksnis, ant jo ir montuojamas karkasas. Galima pasirinkti norimą sienų storį, kad pasiekti netgi nulinės klasės parametrus (dar vadinamus pasyvaus namo standartu). Pasiekti tokius parametrus iš įprastų statybinių medžiagų – akmens vatos, putplasčio, ar eko vatos, būtų labai brangu – statinys brangsta ir dažnai tampa neįkandamas.
Naudojant šiaudus sienų storis pabrangsta labai neženkliai ir sąlyginai pigiai galima pasiekti nulinės klasės rezultatą. Taigi, sumontavus karkasą ir uždengus stogą, šiltinamos sienos. Naudojami geriausiai ruginiai šiaudai, daromas molio mišinys, t.y. Vandenyje ištirpinamas molis, padaroma konsistencija, kaip kisielius ir šiaudai mirkomi paruoštoje vonioje. Kai šiaudai išmirksta, suminkštėja, tada dedami ant paruošto padėklo, nuvarvinami ir grūdami į sienas – padaromas klojinys jau esamame karkase.
Tvirtinti geriausiai medvaržčiais, o grūdama paskirstant ir perkeičiant šiaudų pluoštus, juos paskirstant taip, kad susirištų tarpusavyje (tai matysis pridėtame video). Labai panašiai, kaip trombuojami kopūstai, kur kojomis, kur rankomis, o kur ir grūstuvėmis, taip užpildant visą karkasą. Išdžiūvusi tokia siena sukietėja – taip dar sustandėja ir sutvirtėja karkasas. Tokia siena sunkiai dega, kadangi išmirkyti molyje šiaudai degimo nepalaiko. Gaisro atveju pirmiausiai išdega statramsčiai. Pastačius sienas galima įvairi apdaila – galima apkalti, galima tinkuoti – toks statinys yra ekologiškas, jame nėra garuojančių ir alergijas sukeliančių medžiagų.

Parengta pagal http://www.sarmatas.lt/12/pigi-ekologisko-namo-siaudu-molio-statyba-video/

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Neblogas, toki pat draugui taskem moliu sienas :)