Ukrainos Vėliavos kilmė

XV a. pradžios Lvovo Žemės vėliava
Manoma, kad spalvinė Ukrainos Vėliavos gama savo ištakomis remiasi į senąją Leopolio (Lvovo) heraldiką. 

Štai lenkų istorikas Janas Dlugošas rašė, kad 1410 m. Žalgirio mūšyje Lietuvių ir lenkų pusėje besikovę Lvovo Žemės kariai savo Vėliavoje vaizdavo „auksinį į stačia uolą besiropščiantį liūtą žydrame fone“. 

XVI – XVII a. Zaporožės kazokai naudojo įvairių spalvų derinių Vėliavas, kuriuose dažniausiai vaizduotas lygiakraštis kryžius, kartais – pusmėnulis, žvaigždės ir pan. Būta geltonai žydrų vėliavėlių, bet ne ką daugiau nei baltai raudonų ar žydrai baltų. 

Istorinės Galicijos kariai
 Žalgirio mūšyje su savo Vėliava
1848 metais Austrijai priklausančioje Galicijoje (dabartinėje Vakarų Ukraina) įvyko vietos gyventojų sukilimas, kurie savo simboliu pasirinko geltonos ir žydros spalvų derinį (galbūt, heraldines Lvovo miesto spalvas).

Pirmojo pasaulinio karo metu užgimusi, bet neilgai tegyvavusi nepriklausoma ukrainiečių Valstybė taipogi naudojo žydrai geltoną Vėliavą, tačiau sovietų valdymo laikais buvo priversti jos atsisakyti. Nacių okupacijos metais tautinės Vėliavos naudojimas nebuvo draudžiamas, tačiau sugrįžus sovietinei tvarkai Vėliavą vėl teko keisti. Pagaliau 1992 metais sausio pabaigoje Ukrainos vyriausybė vėl oficialiai įteisina mėlynai geltoną Vėliavą kaip valstybinę. Tokia ji yra ir iki šiol.

1917 m. plakatas, kviečiantis kovoti už Ukrainos nepriklausomybę.

Paprasti ukrainiečiai mėgsta aiškinti, kad jų Vėliavos spalvos simbolizuoja žydrą dangų virš saulės nutvieksto rugių lauko, nors tai ir nėra oficiali spalvinės gamos traktuotė. 



Parengta pagal http://www.istidom.lt/2014/02/apie-ukrainos-veliava.html

Komentarų nėra: