Valentinas Mikelėnas apie teisės fetišizavimą

"Teismų teisės kuriamoji funkcija kai kuriose Valstybėse yra tokia akivaizdi ir agresyviai aktyvi, jog su nerimu imta kalbėti apie tai, kad teismai tapo pačia pavojingiausia Valstybės valdžios šaka.." 
"..Tačiau teisė, kaip ir kiekvienas socialinis instrumentas, o dar paprasčiau - kaip bet kuris praktinis įrankis, gali būti naudojama ir geriems, ir blogiems tikslams. Dailidė gali kirviu suręsti dailų rąstinį namą, nusikaltėliui kirvis - plėšimo ir žudymo įrankis. Taip ir teisė - su jos pagalba galima ir kurti, bet galima ir griauti.." 
"..net iš aukštų tribūnų nesidrovima (matyt,nesuvokiant, kas kalbama) deklaruoti, kad viskas yra teisinga, jeigu yra atlikta pagal galiojančią pozityviąją teisę. Tačiau tai - tik formalusis teisingumas.." 
"Būtent tikrojo teisingumo, t.y. teisės ir teisingumo, pagrįstu vadinamuoju žmogiškuoju turiniu, trūkumą šiandien jaučiame Lietuvoje.." 
"..Ir tai yra viena grėsmių, skatinančių ne tik nepasitikėti teise ir visa teisine sistema, bet ir verčiančių Žmones palikti tokią nemoralią aplinką ir ieškoti teisingesnės, tvirtų moralinių vertybių visuomenės (viena emigracijos priežasčių yra būtent nusivylimas teisingumo standartais)"

Komentarų nėra: